Op zoek naar inspiratie voor het avondeten? Of op zoek naar een orgineel recept?

Hier vind je het allemaal. Ik plaats hier regelmatig een recept van de dag. Oudere recepten kan je vinden in het blogarchief linksonder of kan je zoeken via het zoekvenster. Veel kookplezier & eet smakelijk!

donderdag 25 november 2010

Veggiesoep: 100% plantaardig!

moeilijkheidsgraad: *
bereidingstijd: 30 min (+ 1 nacht laten trekken)



ingedriënten:
voor 8 liter soep
2 stuks prei
4 middelgrote wortelen of 2 grote
1/4de van een knolselder
4 kleine aardappelen of 2 grote (vastkokende)
vegetamix (of groentemix)
plantaardige boter
kokosvet

bereiding
Kuis de groenten en snij ze in kleine stukken of blokjes. Voeg vegetamix toe volgens de aanwijzingen op de verpakking (ongeveer 16 theelepels of 8 eetlepels). Laat de groenten even rusten (< 5 minuten).

Doe in een soeppan een klontje boter. Voeg de groenten toe en bak de groenten tot ze zacht beginnen te worden. Blus de groenten met water (8L) en breng de soep tot koken op een hoog vuur (regelmatig roeren). Zet daarna het vuur op de laagste stand voor ongeveer 5 tot 10 minuten (afhankelijk van de dikte van de gesneden groenten).

Voeg zout en een eetlepel kokosvet toe. Zet het vuur af en laat het een nacht trekken.

Eet smakelijk!

tips
Vegeta vindt je in Turkse winkels. Het is een kruidenmix dat veel gebruikt wordt in de staten van het voormalige Joegoslavië. Je kan het ook vervangen met groentebouillon of gedroogde kruiden. Het bevat weinig zout en daarom moet er zout toegevoegd worden. Let er echter op dat soep na het trekken vaak zouter wordt!

De smaak van zowel knolselder als prei is zeer sterk. Daarom verkies ik altijd de smaak van één van deze groenten te laten overheersen (in dit geval prei). Als je graag sterke soep hebt, kan je de hoeveelheden ook aanpassen.

De soep kan bereid worden met alle groenten. Een ideale winterse combinatie is een aantal knolgewassen combineren met prei.

Kruiden die hier goed bij passen zijn knoflook en verse kruiden zoals peterselie of dille. De verse kruiden kan je best vlak voor het opdienen toevoegen.

Deze soep kan gemixed worden. Haal hiervoor een deel van de groenten uit de soep vlak voor het mixen en voeg ze terug toe na het mixen. De soep kan na het mixen verrijkt worden met room.

Als je graag soep invriest, kan je het maken met minder water (4L ipv 8L). Dan krijg je een vaste massa dat makkelijk invriest. Bij het opwarmen voeg je dan water toe aan de geconcentreerde soep. Zo verliest het zijn smaak niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten